به گزارش اصناف شهر، از دیرباز تاکنون گوشت قرمز به عنوان یکی از اساسی ترین مواد غذایی موجود در سفره ایرانیان شناخته می شود که طی ۱۰ سال اخیر به طور متوسط سالانه ۱۰۰ هزار تن از نیاز کشور از مبادی وارداتی تامین می شود.
بنابر آمار اعلامی سالانه ۸۰۰ هزار تن گوشت قرمز در کشور تولید می شود که با اتخاذ سیاست های حمایتی و مدیریتی، امکان رسیدن به خودکفایی و بی نیازی از واردات وجود دارد.
بررسی ها نشان می دهد که طی ماه های اخیر واردات دام زنده و گوشت گوساله و گوسفندی منجمد و گرم و عرضه به بازار منجر به روند کاهشی قیمت در بازار شده است که استمرار این روند بازار گوشت را به ثبات و آرامش می رساند.
در همین رابطه آقای علیرضا پیمان پاک قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی می گوید:در سه ماهه اخیر سعی شده با واردات روزانه ۱۸۰ تن گوشت گرم گوسفندی از افزایش قیمت جلوگیری شود.
پیمان پاک گفت: با اضافه شدن کنیا به یکی از مبادی وارداتی، از اوایل مهرماه میزان واردات روزانه گوشت گرم گوسفندی به ۲۵۰ تن می رسد. براین اساس برآورد وزارت جهاد این است که با این حجم واردات تا اواسط آبان بازار به ثبات می رسد.
قائم مقام وزیر جهاد می گوید: با این حجم واردات تا اواسط آبان قیمت لاشه گوشت گرم گوسفندی بین ۳۲۰ تا ۳۳۰ هزار تومان تثبیت می شود.
مشکلات سیستم توزیع علت اصلی التهاب قیمت در بازار
آقای افشین صدردادرس گفت: بنابر اعلام مرکز آمار جمعیت دام سبک کشور تا پایان فصل بهار ۶۴ میلیون راس بوده است.
او افزود: پس از اصلاح نظام یارانه، هزینه های کارگری و حمل و نقل بدون دخالت دولت افزایش یافته است و مسئولان به جای اتخاذ سیاست های حمایتی از تولیدکنندگان برای چرخه تولید به سراغ واردات رفتند که استمرار این روند ضربه مهلکی به تولید داخل می زند.
صدردادرس ادامه داد: با توجه به آنکه آسیب افزایش حجم واردات متوجه سطح کلان کشور می شود، از این رو سیاست های حمایت از تولید داخل باید اتخاذ شود.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک افزود: علی رغم واردات روزانه ۱۵۰ تن گوشت قرمز، اما بدلیل مشکلات سیستم توزیع و کمبود نظارت کماکان قیمت ها بالاست.
به گفته او، با توجه به عدم سیاست های حمایتی، زایش های بهاره را از دست دادیم و بدلیل حجم گسترده واردات فرصت برای زایش های پاییز هم از دست می دهیم که نتیجه این امر رونق قاچاق است.
صدردادرس قیمت هر کیلو دام را ۱۷۰ تا ۲۰۰ هزارتومان اعلام کرد و افزود: براین اساس نرخ منطقی هرکیلو شقه گوسفندی ۴۲۰ تا ۴۳۵ هزارتومان است.
او افزایش نظارت بر سطح بازار را راهکار تنظیم بازار گوشت اعلام کرد و گفت: مسئولان به جای آنکه مشکلات سیستم توزیع را حل کنند، فشار بر بخش واردات گذاشتند، درحالیکه این امر به تولید داخل آسیب می زند.
در پی سفر رئیس جمهور به قاره آفریقا نخستین محموله گوشت گرم گوسفندی از کنیا به ایران ارسال شد، این درحالی است که پیش از سفر رئیس جمهور به آفریقا، ایران هیچ همکاری تجاری در زمینه مواد غذایی به اینمنطقه نداشت.
بازار گوشت قرمز به آرامش و ثبات میرسد
آقای منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام گفت: طبق اذعان قائم مقام وزیر جهاد، گوشت گوسفندی و گوساله وارداتی با نرخ مصوب در حال توزیع است.
به گفته او، آرامش بازار مرغ و واردات گوشت قرمز بر بازار این محصول پروتئینی نیز اثرگذار است.
پوریان ادامه داد: بنابر بررسی های صورت گرفته، تولید دام سبک در کشور مناسب است، اما در بخش گوساله در فصل پاییز و زمستان با جمعیت انبوهی از گوساله های آماده کشتار روبرو می شویم که برای جلوگیری از مشکلات دامداران باید مدیریت صورت گیرد.
رئیس شورای تامین کنندگان دام با بیان اینکه واردات در ۲ بخش گوسفندی و گوساله در حال انجام است، افزود: دام زنده در کشتارگاه های مرزی ذبح و وارد می شود که استمرار این روند به تنظیم بازار گوشت کمک می کند.
او ادامه داد: فروشگاه های زنجیره ای و میادین بزرگترین مصرف کننده و عرضه کننده های گوشت هستند که گوشت مورد نیازشان از طریق واردات در حال تامین است که بنابر پیش بینی های قبلی شاهد کاهش و رسیدن به نرخ منطقی در بخش دام و گوشت خواهیم بود.
پوریان گفت: با توجه به ذخیره سازی مناسب و فراوانی عرضه گوشت، شاهد ثبات قیمت و توزیع با نرخ مناسب در بازار خواهیم بود.
طبق آمارهای اعلامی روزانه ۲۰۰ تن گوشت گوسفندی و گوساله وارداتی به کشور وارد می شود که ۱۲۰ تا ۱۳۰ تن آن گوشت گرم گوسفندی و حدود ۸۰ تن گوشت گرم گوساله است.
روند کاهشی قیمت گوشت در بازار کلید خورد
آقای علی اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی گفت: اکنون هر کیلو شقه گوسفندی با نرخ ۴۲۰ تا ۴۳۰ هزار تومان به مغازه دار و با احتساب ۱۰ درصد سود به خرده فروشی ها عرضه می شود.
او از ثبات و آرامش حاکم بر بازار گوشت خبر داد و گفت: اکنون با افزایش توزیع گوشتهای وارداتی قیمت گوشت گوسفندی در بازار روند کاهشی به خود گرفته است.
ملکی ادامه داد:طی ماههای اخیر دولت برای تنظیم بازار گوشت قرمز از محل ذخایر داخلی شرکت پشتیبانی امور دام و از محل واردات اقدام کرد که این امر موجب جلوگیری از سودجویی برخی دلالها و واسطهگران شده است که انتظار میرود دولت برای تنظیم بازار گوشت به حضور خود در بازار ادامه دهد.
امکان بی نیازی از واردات با اعمال مدیریت وجود دارد
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی با بیان اینکه امکان بی نیازی از واردات در صورت مدیریت صحیح بازار وجود دارد، گفت: با توجه به خشکسالی های اخیر، تولیدکنندگان با کمبود علوفه دامی و مراتع روبهرو شدند که در نهایت کشتار دام های مولد منجر به کاهش جمعیت دامی کشور شد.
ملکی گفت: اگر جمعیت دامی کشور با جلوگیری از قاچاق، رفع ممنوعیت تردد دام از استان ها به تهران و ممنوعیت و محدودیت صادرات مدیریت شود، این میزان کفاف بازار داخل را می دهد.
طی ماه های اخیر قیمت گوشت قرمز با نوساناتی در بازار روبرو شد که اقدامات دولت و وزارت جهاد کشاورزی منجر به روند کاهشی قیمت در هفته های اخیر شده است که انتظار می رود در کنار سیاست واردات برای تنظیم بازار، حمایت از تولید داخل صورت گیرد