مدتی است که در مجلس شورای اسلامی طرحی تحت عنوان مالیات بر عایدی سرمایه در حال بررسی در مراجع قانونی و طی کردن مسیر تصویب است. این مالیات که در جهان پیشینهای بسیار قدیمی دارد و با نام CGT نیز شناخته میشود بر سود سرمایه افراد، ازجمله سرمایههایی مانند مسکن، زمین و … اعمال میشود.
مالیات بر عایدی سرمایه چیست؟
مالیات بر عایدی سرمایه که به دریافت مالیات از ثروتمندان نیز شناخته میشود، نوعی از مالیات محسوب است که بر سود ناشی از انتقال اموال غیر مولد اعمال میشود. درواقع در این نوع مالیات، افراد از سود ناشی از فروش سرمایه و مایملک خود مالیات پرداخت میکنند.
قانون مالیات بر عایدی سرمایه در ایران همانطور که پیشتر گفته شد، برای اولین بار در اواسط دهه ۶۰ مطرح شد، اما به دلیل اجرای نادرست و عواقب ناشی از آن، نهتنها اجرای آن منتفی، بلکه قانون آن نیز لغو شد.
در سالهای گذشته بارها طرح این قانون در مجلس و دولت کلید خورده است، اما هربار به دلایل مختلف، ازجمله ترس از نتایج منفی آن، تصویب و اجرای آن منتفی شده است. اما اخیراً و با پیگیری نهادهای مسئول به نظر میآید طرح مالیات بر عایدی سرمایه در ایران بهزودی تصویب و عملیاتی شود.
چه کسانی از اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه میترسند؟
موحدی، مدیر پژوهشی سازمان امور مالیاتی در یک برنامه تلویزیونی میگوید: سفتهبازان و دلالان باید از طرح مالیات بر سوداگری بترسند، چراکه طرح آن ها را هدف قرار میدهد، اما مردم عادی نباید نگرانی داشته باشند، زیرا این طرح شامل آنها نیست. مشمولان تنها یک درصد جامعه را تشکیل میدهد.
از این رو در روزهای گذشته که این طرح دوباره برای تصویب در مجلس شورای اسلامی کلید خورد، تعداد زیادی از کانالهای تلگرامی دلالان و کسانی که منافعشان را به نوعی در خطر میدیدند با راه انداختن شایعات در فضای مجازی سعی در به حاشیه راندن این طرح در مجلس کرده و به نمایندگان فشار میآورند که این طرح را تصویب نکنند.
اهتمام مجلس برای تصویب طرح مالیات بر عایدی سرمایه
محمدرضا پورابراهیمی، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس، درباره مخالفت با درخواست مسکوت ماندن طرح مالیات بر عایدی سرمایه بیان کرد: طرح مالیات بر عایدی سرمایه یا همان طرح مالیات بر سوداگری و سفتهبازی سالهاست که در مجلس شورای اسلامی هدفگذاری شده و در مجالس قبل نیز در کمیسیون اقتصادی این موضوع دنبال شده است اما به دلیل عدم همراهی دولتها به نتیجه نرسیده است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا باید در این زمینه طرح ارائه شود یا لایحه؟ گفت:که در پاسخ به این موضوع باید بگویم دولتها از ارائه لایحهای که به مالیات به فعالیتهای سوداگرانه باز میگردد سر باز میزنند. در ابتدای تشکیل این دولت نیز کمیسیون اقتصادی با دولت به توافق رسید تا این طرح در مجلس شورای اسلامی دنبال شود و صحن مجلس نیز با کلیات این طرح موافقت کرده بود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: ممکن است ایراداتی در جزییات طرح وجود داشته باشد که مانند همه طرحها و لوایح در جریان بررسی در صحن میتواند اصلاح شود.
پورابراهیمی گفت: در شرایطی که اقتصاد کشور از دلالی و سفتهبازی رنج میبرد و قیمت خودرو، ارز و طلا به دنبال سوداگری و سفتهبازی افزایش یافته است مسکوت ماندن این طرح به صلاح نیست.
مطالبه مردم از نمایندگان؛هرچه سریعتر قانون مالیات بر عایدی سرمایه را تصویب کنید
در همین راستا و پس از مطرح شدن این طرح در مجلس شورای اسلامی، تعدادی از مخاطبان خبرگزاری فارس با ثبت پویشی تحت عنوان(لزوم تسریع در تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه) خواستار هر چه زودتر تصویب شدن این طرح در مجلس شورای اسلامی شدند.
در بیانیه این پویش آمده است:«با وجود گذشت یک سال از تقدیم طرح مالیات بر عایدی سرمایه از طرف دولت به نمایندگان مجلس، متأسفانه هیچ اقدامی صورت نگرفته و بیتوجهی نسبت به طرح سبب شده تا اخلال در بازار ارز مجدداً به مردم عادی فشار اقتصادی وارد کند و دلالان و سوداگران این عرصه کماکان به فعالیت خود ادامه دهند.»
رضا عباسی از نائین اصفهان که این پویش را ثبت کرده در گفتوگو با خبرنگار سیاسی فارس میگوید: نمایندگان با تصویب این قانون دست دلالان و سودگران اقتصاد را ببندند تا بدین صورت یک تحول عظیم در عرصه اقتصاد رقم بخورد.
سردبیر این پویش در ادامه افزود: در همه کشورهای دنیا بودجه و سرمایه کشور ها را از طریق مالیات ها بدست میآورند و تصویب و اجرای درست قانون مالیات در ایران باعث قوی تر شدن ضعیفان و ضعیف شدن ثزوتمندان میشود.
در پایان باید دید چه زمانی مجلس شورای اسلامی این طرح را به صورت کامل تصویب کرده و به برای اجر به نهادهای اجرایی و دولتی محول میکند، هر چه که هست باید منتظر خبرهای خوشی از اجرای این طرح باشیم.
شما هم اگر مایل باشید میتوانید از اینجا در امضای این پوسش سهیم باشید.
شما هم اگر مایل باشید میتوانید از اینجا در امضای این پویش سهیم باشید.