به گزارش اصناف شهر، خرداد ماه سال گذشته بود که رئیس جمهوری در سفر به استان آذربایجان شرقی، دستورات ویژهای برای توسعهی مجموعهی مس سونگون داد؛ به گونه ای که ظرفیت کارخانهی مس کاتد از ۲۰۰ هزار تن فعلی به ۴۰۰ هزار تن و فاز چهار با ظرفیت تولید ۲۵۰ هزار تن کنسانتره مس در سال به یک میلیون تن کنسانتره مس در سال افزایش پیدا کند؛ همچنین وی با ایجاد شهرک صنعتی مس برای صنایع پاییندستی مس در اهر، ورزقان و مرند و استقلال مس سونگون بهعنوان یکی از شرکتهای اختصاصی در آذربایجان شرقی موافقت کرد.
رئیس جمهوری همچنین در این سفر وعده کرد که در خرداد ماه سال ۱۴۰۲، تولید مس کاتد از طریق هیپ لیچینگ عملیاتی خواهد شد.
پس از آن، مهر ماه سال گذشته بود که مدیر مجتمع مس سونگون ضمن اشاره به هدفگذاری صورت گرفته برای تولید ۴۰۰ هزار تن کاتد در مس سونگون، اظهار کرد: با توسعه مجتمع مس سونگون، برای ۴۰ هزار نفر اشتغال ایجاد خواهد شد.
به دنبال آن در راستای تحقق وعده رئیس جمهوری، در ۲۴ اردیبهشت ماه سال جاری، طرح تولید مس کاتد به روش هیپ لیچینگ با اسیدپاشی در مجتمع مس سونگون شهرستان ورزقان آذربایجان شرقی آغاز شد؛ بدین ترتیب ظرفیت تولید سالانه ۳۰۰۰ تن مس کاتد پیشبینی و هدفگذاری شد.
در نهایت پروژه هیپلیچینگ مس سونگون، اولین پروژه هیپ درهای در ایران و جزو سه پروژهی هیپ در جهان است؛ برای تکمیل زنجیرهی ارزش صنعت مس ایران، پروژهی هیپ لیچینگ سونگون از سال ۱۳۹۷ عملیات مهندسی خود را آغاز کرده است. این پروژه سالانه با تولید ۳۳۰۰ تن کاتد به عملیات خود ادامه داده و حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان برای کشور ثروت و ارزش آفرینی خواهد داشت.
گفتنی است که با تحقق تولید اولین محموله مس کاتدی در مجتمع مس سونگون، وعده جلوگیری از خامفروشی از این معادن مس نیز در دولت سیزدهم محقق شود.
در سال ۱۴۰۰ بود که استاندار آذربایجان شرقی تاکید کرد منظور جلوگیری از خامفروشی و تحقق مطالبه مردم مبنی بر بهرهمندی استان از ظرفیت این معدن، طرحهای توسعه مجتمع مس سونگون ورزقان در بخشهای کاتد و تغلیظ آغاز و اجرای پروژه بسیار مهم تولید کاتد توسط قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا(ص) در دستور کار قرار گیرد و در پروژه تولید کاتد مس در سونگون برای پایان خامفروشی تسریع شود.
اخیرا نیز مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران، ضمن اشاره به عملیاتی شد پروژهی تولید کاتد مس به روش هیپلیچینگ در مجتمع مس سونگون، اظهار کرد: با تلاش شبانهروزی صورت گرفته، این پروژه اجرایی شد. در حقیقت افزایش قریب به سه برابری تولید دیده شده است. برای این پروژه بالغ بر ۱۰۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری شده و سالیانه ۳۰۰۰ تن مس کاتد برای اولین بار در آذربایجان شرقی تولید میشود که یکی از آرزوهای دیرین این استان است.
یادآوری میشود که در سال گذشته، ۲۸۵ هزار تن مس کاتد در کشور تولید شد؛ در طول یک دههی گذشته نیز (از سال ۱۳۹۰ تا سال ۴۰۱)، مس کاتد تولید شده از ۲۳۵ هزار تن به ۳۰۰ هزار تن رسیده است که این نشان میدهد که در طول این مدت حتی نتوانستهایم ۱۰۰هزار تن به تولید شرکت مس اضافه کنیم؛ امابرنامهریزیهای لازم انجام شده تا در سال ۱۴۰۶، مس کاتد تولیدی به یک میلیون تن ارتقا پیدا کند.